Platelet Rich Plasma

Platelet Rich Plasma


Platelet Rich Plasma (plazma bogata trombocitima) terapija, poznata kao ‘vampirski fejslifting’ je metoda koja se u svetu, a sve više i kod nas koristi u svrhu podmlađivanja.

Na početku treba napomenuti da PRP pretstavlja neizvanzivnu proceduru sa  ciljem da lako, uspešno i što duže sačuvamo jedrinu i povratimo blistavost kože.

Ovo je odličan izbor terapije za nehirurski lifting srednjeg i donjeg dela lica, ožiljaka od akni, bora na vratu i dekolteu. Izuzetan za stimulaciju rasta kose.

Na konsultativnom pregledu bitno je odrediti stanje kože, koje se razlikuje od osobe do osobe, kako bi se primenila pravilna terapija i postigli najbolji mogući rezultati.

Izvodi se tako što se koža prvo dobro očisti i pripremi, zatim se nanosi lokalni anestetik u regiju koju želimo da tretiramo. Potom se uzme venska krv klijenta i iz nje se izdvoji plazma bogata trombocitima pomoću centrifuge. Nakon delovanja anestetske kreme, PRP se ubrizgava u željenu regiju mezoterapijskom metodom.

Postupak sve ukupno traje oko sat i po vremena, u zavisnosti od toga koje se sve regije tretiraju, dok broj tretmana zavisi od stanja kože. Obično se preporučuju 3 tretmana, nultog dana, kroz 6nedelja, i nakon 6 meseci, kada je lice, vrat i dekolte u pitanju. Za stimulaciju rasta kose se preporucuje bar 5 tretmana u razmacima od 2 nedelje.

Pojavljivanje neželjenih efekata je minimalno. Moguće je crvenilo, blag do umeren otok, manje modrice, koje se povlače u kratkom periodu.

Kontraindikacije su vrlo retke: neki oblici poremećaja zgrušavanja krvi, antikoagulantna terapija, osobe sa kožnim infekcijama, teškim poremećajima metabolizma, slabo zarastanje rana, trombocitopenije i sl.

Rezultati su brzo vidljivi, a maksimalne rezultate očekujemo počevši od 8. nedelje, sa postepenim napredovanjem narednih meseci u vidu sve većeg poboljšanja teksture i tonusa kože i rasta kose.

Rezultati su dugotrajni, obično 18 meseci sa kontinuiranim, preporučenim održavanjem postignutih efekata.